Tajemství správného chovu indických běžců

Zvažujete chov indických běžců, ale nevíte, jak začít? Indičtí běžci jsou nejen nenároční, ale také nesou mnoho přínosů. Co všechno potřebujete pro úspěšný chov indických běžců? Jak se starat o jejich stravování a co zajistit pro jejich komfort?

jak_chovat_indicke_bezce

Produktivní a spolehliví zahradní strážci

Indický běžec představuje nosné plemeno domácích kachen, vynikající v produkci vajec, s ročním výnosem až 200 kusů. Avšak jeho kvality nekončí jen u vajec – indický běžec se také vyznačuje schopností pojídat slimáky, červy a brouky, což jej činí ideálním partnerem pro každého zahrádkáře. Dospělí jedinci dosahují váhy kolem 2 kg, přičemž samice jsou obvykle menší než samci.


Jak začít s chovem indických běžců

Než se rozhodnete pro chov indických běžců, je nezbytné připravit jim prostorný výběh. Tato plemena jsou známá svou schopností běhu, a proto potřebují dostatek místa pro volný pohyb. Vymezte jim prostor, kde budou moci volně pobíhat a kde budou mít k dispozici stínění před sluncem. Pro ohrazení postačí nízký plot, protože indičtí běžci zpravidla téměř nelétají. Toto plemeno má rádo vodu, takže by měl být v jejich prostředí k dispozici alespoň malý vodní zdroj.

Výběr vhodného kachníku pro indické běžce

Pro indické běžce je důležité zajistit vhodný kachník, kde budou trávit noci v bezpečí. Kachník by měl mít snadný přístup, aby se do něj kachny nebo kačeři nebáli vstoupit. Měl by být suchý a dobře izolovaný, chránit před větrem a mrazem, a odolávat vlhkosti. Materiály, které jsou odolné proti hnilobě a vhodné pro venkovní umístění, jsou výbornou volbou. HPL laminátové kachníky jsou extrémně odolné a stabilní, což zajišťuje dlouhou životnost a minimální nároky na údržbu.

Jeden běžec nestačí

Indičtí běžci jsou společenskými ptáky a nejlépe se cítí ve společnosti svých druhů. Proto zvažte pořízení malého hejna nebo alespoň páru těchto půvabných ptáků. Indičtí běžci nemají zachovalý pud kvokavosti, tedy nesedí na vejcích. Pokud máte zájem o vylíhnutí mláďat, budete muset posbírat oplodněná vajíčka, pořídit líheň a provádět umělé líhnutí.

Stravování indických běžců

V zimním období je základní stravou pro indické běžce kompletní krmná směs, která zabezpečí všechny potřebné živiny pro jejich zdraví a produkci vajec. V letním období se indičtí běžci rádi pasou na zahradě, kde si pochutnají na slimácích, plžích, žížalách, trávě a jetelu.

Pokud plánujete chov indických běžců, určitě toho nebudete litovat. Nicméně nezapomeňte jim poskytnout dostatečný výběh, kvalitní krmivo a vhodný kachník, a můžete se pustit do této krásné záležitosti s plnou vervou.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY