Jak se zbavit úspěšně čmelíků u slepic

Nevíte si rady, jak na čmelíky neboli muňky u slepic? Napadají Váš kurník, sají slepicím krev a působí Vám škodu? Čmelíci u slepic dokážou Vás i Vaše slepice velmi potrápit. Poradíme Vám, jak se jich zaručeně zbavit!

Slepice

Čmelík kuří

Čmelík kuří, neboli muňka je drobný pavoukovitý parazit o velikosti okolo 0,5 mm. Jeho barva je šedá až červená, v závislosti na objemu nasáté krve. Čmelíci se na první pohled podobají klíštěti a také se jako klíště chovají – přisají se na slepice a začnou pít jejich krev. Čmelům se nejlépe daří ve vlhkém a teplém prostředí, proto vyhledávají zapařené slepičí peří. Čmelíci útočí především v noci, krmí se na slepicích cca 2 hodiny a poté si zalezou do svého úkrytu. Čmelíci napadají nejednom slepice, ale i křepelky, kačeny, husy, krůty či domácí holuby, a v případě nedostatku hostitelů napadá i savce, například psi a kočky, a dokonce někdy i člověka.

Jak poznáme čmelíky u slepic?

Vidět čmelíky - muňky u slepic pouhým okem není snadné. Čmelíci jsou schovaní v různých štěrbinách a škvírách, kde se po nakrmení páří a snáší vajíčka. Samička dokáže během svého života naklást až 100 vajíček. Z těch se během 7 dnů vylíhnou dospělý čmelíci. Celý proces je tak velmi rychlý a když nezasáhnete včas, najdete pod hřady nebo v dřevěných snášedlech viditelné „mapy“ těchto parazitů. Čmelíci u slepic mají za následek snížení kvality a produkce vajec, můžete si všimnout, že jsou slepice neklidné, unavené, hubnou a v nejhorších případech může docházet i k úhynu. Čmelíci navíc přenáší řadu nemocí.

Čmelík kuří

V případě, že slepice vykazují tyto příznaky, nebo jste dokonce našly čmelíky v kurníky, je důležité začít s okamžitou likvidací!

Hubení čmelíků

Aby bylo hubení čmelíků opravdu účinné, je potřeba kombinovat přípravky, které slouží k hubení čmelíků z ploch s postřiky, které se aplikují přímo na drůbež. Jaká kombinace přípravků našim chovatelům opravdu pomáhá?

  • Tekutý koncentrát k hubení čmelíků SCHOPF MILBEN EX – přípravek slouží k likvidaci čmelíků ze všech ploch výskytu, jako jsou podlahy, škvíry, zdi, klece atd. Práškový koncentrát stačí před aplikací naředit a poté ho aplikovat na všechna postižená místa. Po aplikaci přípravku je důležité kurník dostatečně větrat a po dobu 3-5 dnů doporučujeme nekonzumovat vejce. Přípravek má po aplikaci téměř okamžitý účinek. Po 5 až 8 dnech však doporučujeme celý proces zopakovat, jelikož ve spárách zůstávají larvy čmelíků, z kterých se za tuto dobu vylíhnout nový čmelíci, které je nutné také zahubit, abyste se jich nadobro zbavili.
  • BIO roztok s rozprašovačem proti čmelíkům SCHOPF REUDANON – tento BIO přípravek slouží k odpuzování čmelíků ze slepic, aplikuje se přímo na kůži na napadená místa zvířete. Přípravek má po aplikaci téměř okamžitý účinek, který přetrvává až po dobu 4 týdnů.
  • Pravidelné čištění kurníku + jako prevence BIO křemenitý práškový koncentrát k hubení čmelíků SCHOPF EKTOSOL FOSSIL PUDER KONZENTRAT - tento BIO přípravek je vhodný k aplikaci na všechna místa možného výskytu čmelíků. Přípravek působí neustále a je účinný proti lezoucím parazitům.

 

Doporučená kombinace přípravků k efektivní likvidaci čmelíků: