Jak na bezproblémový chov křepelek v zimě

Blíží se zimní období, den se krátí a teploty klesají, a vy se nejspíše ptáte, kam své křepelky umístit, aby zvládly zimu a stále vám nosily vajíčka. Věřte mi, když říkám, že správné podmínky mohou zajistit, že křepelky vám budou celý rok náležitě odměňovat svými vajíčky. Jak na to?

Jak chovat krepelky v zime

Za jakým účelem chováte své křepelky?

Předtím než se ponoříme do detailů, jak zajistit ideální podmínky pro zimní období, je důležité si položit otázku, proč vlastně křepelky chováte. Je to proto, že vaše křepelky jsou nosné a produkují vám kvalitní křepelčí vajíčka, nebo jsou určeny pro masovou konzumaci?

  • Chov křepelek pro maso - pokud chováte křepelky primárně pro maso, nemusíte si tolik lámat hlavu s tím, kam je na zimu umístit, protože většinou budou poraženy dříve. Pokud máte otázky ohledně zabíjení křepelek, můžete se dočíst více v našem článku o tom, jak provést nejlepší způsob zabíjení křepelek.
  • Chov křepelek pro vajíčka - pokud se vaše křepelky specializují na výrobu zdravých a výživných vajíček a chcete tuto produkci udržet i v zimním období, musíte zajistit následující podmínky.


Krepelci vejce

Jak zajistit křepelkám vhodné podmínky v zimě?

Pokud zajistíte těmto 5 důležitým bodům, můžete očekávat celoroční snůšku vajec od vašich nosných křepelek, jako jsou křepelky japonské, které za dobrých podmínek dokážou snést až 300 vajec za rok.

  1. Stabilní teplota - Křepelky jsou citlivými tvory, a aby mohly snášet vajíčka, potřebují udržovat stabilní teplotu kolem 18-20°C. Pokud chováte křepelky venku a teploty klesnou pod 18°C, je třeba je přesunout do vyhřívaných vnitřních prostor.
  2. Zabránit průvanu - Křepelky, jako všechna živá stvoření, potřebují dobře větraná prostředí. Avšak mějte na paměti, že průvan jim velmi nesvědčí, a proto se jim vyhněte.
  3. Správný světelný režim - Dalším faktorem pro úspěšnou produkci vajec je světelný režim. Jak se na podzim zkracuje doba denního světla, křepelky dostanou signál k odpočinku a snášení vajec může poklesnout. Chcete-li podpořit snášku, zvýšte dobu osvětlení na 14 hodin denně.
  4. Kvalitní strava - Křepelky potřebují kvalitní stravu, protože snášení vajec jim odebírá hodně energie. Můžete použít hotové krmné směsi nebo si vyrobit vlastní domácí směs. Ujistěte se, že obsahuje všechny potřebné živiny, včetně vitaminů a minerálů. V zimním období doporučujeme přidávat různé druhy semen pro dodání dostatečné energie.
  5. Denní přístup k čisté vodě - Dostatečný přísun čisté vody je klíčový pro zdravé a produktivní křepelky. Vodu byste měli denně vyměňovat.

 Klece na krepelky cimuka

Kam umístit křepelky během zimy?

Pokud máte venkovní prostor pro chov křepelek, může být obtížné najít dostatečně vyhřáté místo pro zimní období. Nejjednodušší a pohodlnou volbou je zakoupit křepelčí klec, kterou můžete využívat po celý rok. Jak vybrat vhodnou klec pro křepelky a jak se o ni starat, si můžete přečíst v našem článku o výběru klece pro křepelky.

Doufáme, že jsme vám poskytli všechny důležité informace týkající se chovu křepelek v zimním období. S vědomím těchto podmínek by vaše křepelky měly být spokojené a budou vás odměňovat svými výtečnými vajíčky po celý rok.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY