Vyberte si nejlepší šrotovník na obilí

Jste na prahu rozhodnutí o pořízení vlastního šrotovníku na obilí, ale zároveň váháte nad tím, který z mnoha dostupných modelů bude pro vás ten správný? Nebojte se, jste na správném místě! V následujícím blogovém článku vám představíme různé druhy šrotovníků na obilí, abyste mohli snáze rozhodnout, který bude nejvhodnější pro vaše individuální potřeby.

K čemu šrotovník na obilí slouží?

Nejprve bychom si měli uvědomit, k čemu vlastně slouží šrotovník na obilí. Jedná se o elektrický mlýnek, který vám umožní připravit vlastní kvalitní krmnou směs pro drůbež, králíky, prasata a další hospodářská zvířata. Šrotovník dokáže zpracovat jak obilí, tedy pšenici, ječmen, žito a oves, tak i kukuřici, rýži, proso, pohanku nebo luštěniny.

Jaké existují typy šrotovníků?

Existují různé typy šrotovníků na obilí, které můžeme rozlišit dle technologie zpracování:

  1. Kamenný šrotovník na obilí: Tento šrotovník funguje na principu dvou kamenů, z nichž jeden zůstává pevný, zatímco druhý se volně otáčí. Mletí surovin probíhá tím, že se tyto kameny třou o sebe. Kamenný šrotovník na obilí je vhodný pro rozmělňování suchých zrn s nízkou vlhkostí.

  2. Talířový šrotovník na obilí: Podobně jako kamenný šrotovník, tento model využívá litinových tvrzených kotoučů a pracuje se dvěma otáčejícími se talíři.

  3. Válcový mlýnek na obilí: Tento šrotovník pracuje s dvěma otáčejícími se válci a je vhodný k drtění suchých zrn s nízkou vlhkostí.

  4. Kladívkový šrotovník na obilí: Tento typ šrotovníku je nejvíce univerzální a oblíbený mezi chovateli. Princip šrotování spočívá v rotoru pohánějícím nože nebo kladívka, které jednoduše nadrtí suroviny. Pod rotorem je umístěné síto, kterým následně namleté suroviny propadají ven.

 

Výkon šrotovníku

Při výběru šrotovníku na obilí je klíčový jeho výkon. Čím větší výkon, tím rychleji mletí surovin. Výkon šrotovníku závisí nejen na motoru, ale také na hrubosti síta. Šrotovníky bývají dodávány s různými velikostmi síta, které můžete měnit podle svých potřeb. Čím větší výkon a hrubost síta, tím rychlejší mletí. Pro lepší představu vám přinášíme tabulku, která ukazuje množství namletých surovin za hodinu v závislosti na výkonu motoru a sítu.

Výkon motoru

Síto 1,5 mm  

Síto 2,5 mm

Síto 5 mm

Síto 7 mm

0,75kW

15 kg / hod

35 kg / hod

80 kg / hod

115 kg / hod

1,2kW

25 kg / hod

40 kg / hod

90 kg / hod

170 kg / hod

1,5kW

25 kg / hod

50 kg / hod

110 kg / hod

200 kg / hod


kladivkovy srotovnik na obili

Zásobník pro uchování surovin

Dalším faktorem je zásobník pro uchování surovin. Elektrický šrotovník obilí s tímto vybavením vám umožní uchovávat namleté suroviny přímo v něm. Velikost zásobníku se může lišit, takže si musíte promyslet, jestli vám postačí menší 20litrový zásobník, nebo preferujete větší 50litrovou variantu.

Materiál šrotovníku na obilí

Důležitým hlediskem je i materiál, ze kterého je šrotovník vyroben, jelikož přijde do styku s potravinami. Materiál by měl být nezávadný z hlediska zdraví a snadno se čistit.

Doufáme, že vám tento článek pomohl lépe porozumět různým typům šrotovníků na obilí a co zohlednit při výběru. Nyní je na vás vybrat ten správný elektrický šrotovník na obilí, který splní vaše potřeby.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY