Jak funguje fotopast?

Fotopast je vlastně podobná běžnému digitálnímu fotoaparátu, ale místo klasického spouště je vybavena pohybovým senzorem. To znamená, že když se něco před fotopastí pohne, automaticky pořídí snímek. Fotopast navíc disponuje integrovaným infračerveným osvětlením, což je podobné blesku u obyčejné kamery. Důležité je však, že tento "blesk" je zcela neviditelný pro lidské oko, což znamená, že fotopast dokáže fotografovat i v naprosté tmě, aniž by bylo viditelné lidským okem! Důležité je, že fotopast dokáže rozlišovat nežádoucí pohyby, například pohyb stromů ve větru. Pohybový senzor reaguje pouze na tepelný pohyb, takže zachytí jen živé tvory, jako jsou zvěř, lidé nebo například auta, která mají odlišnou teplotu než okolí.

fotopasti

Využití fotopasti 

Fotopast je hojně využívána pro myslivost jako fotopast na zvěř, ke zmapování, kde se zvířata pohybují, nebo ke zkoumání jejich chování. Nemusíte být ale myslivec, abyste si fotopast mohli pořídit. Fotopasti využívají i běžní uživatelé, například na svých zahradách a v blízkosti kurníků, když je trápí návštěvy lišky nebo kuny. Populární je také využívání fotopasti k ochraně majetku takzvaná fotopast na zloděje. Věděli jste, že fotky z fotopasti Vám mohou posloužit jako důkazní materiál? Ne nadarmo jsou fotopasti využívány PČR.  

Co vše dovede fotopast? 

 Všechny dostupné fotopasti mají velmi podobné funkce, které lze přizpůsobit dle potřeby uživatele. Následující parametry můžete nastavit.

  • Režim fotografování: Můžete si vybrat, zda má fotopast pořizovat jednotlivé fotografie nebo krátké video sekvence. Tímto způsobem můžete zachytit různé události.
  • Časové omezení: Každou fotopast lze nastavit tak, aby byla aktivní pouze v určitých časových obdobích. Například můžete nastavit, aby fotila pouze v noci. Tuto volbu jednoduše nastavíte na displeji podle potřeby.
  • Prodleva: Prodleva je klíčovou funkcí, která zabrání nepřetržitému fotografování při detekci pohybu. Můžete nastavit prodlevu od několika vteřin až po několik desítek minut. Tím zajistíte, že fotopast nebude fotit nepřetržitě po dobu pohybu, což je užitečné například při sledování zvěře.
  • Další parametry: Na fotopasti lze dále nastavit různé parametry, jako je rozlišení fotografií a videa. Tyto funkce mohou být užitečné pro pokročilé uživatele, ale pro základní použití fotopasti nejsou tak podstatné.
  • Dosah fotopasti: Fotopast dokáže detekovat pohyb na vzdálenost přibližně 12 metrů. Je důležité mít na paměti, že toto je vzdálenost detekce pohybu, nikoli vzdálenost, na kterou bude fotografie v noci kvalitní a čitelná. Ve dne budou fotografie výborné, ale v noci, při nočním snímání, je vhodné umístit fotopast co nejblíže sledovanému objektu, ideálně v rozmezí 6-8 metrů, aby bylo možné zaznamenané objekty identifikovat.
  • Prohlížení záznamů z fotopasti: Každá fotopast je vybavena buď integrovaným LCD displejem různých velikostí, nebo je možné připojit externí displej. To umožňuje uživatelům prohlížet pořízené fotografie přímo na displeji fotopasti, obdobně jako u běžného digitálního fotoaparátu. Alternativně lze fotopast připojit k počítači nebo vyjmout SD kartu a prohlížet fotografie na počítači. Obsluha tohoto procesu je podobná jako u běžného digitálního fotoaparátu.
 
 

Nebojte se investovat do tohoto užitečného zařízení, s kterým Vám již nic neunikne! Fotopast svým majitelů pořizují dechberoucí snímky zvířat a jsou schopny je chránit jejich majetek. Neváhejte a vyberte si Vy fotopast přesně pro Vás a Vaše účely. 

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY