Chcete se zbavit hadů na zahradě? Máme rady a tipy

Na pozemku, v zahradě se objevili hadi a hledáte efektivní a ohleduplný způsob, jak se jich zbavit? Přestože hadi jsou nedílnou součástí přírodního prostředí, mnoho z nás má obavy z jejich setkání, ať už z důvodu ochrany dětí nebo osobního strachu. Je důležité si uvědomit, že většina hadů patří mezi ohrožené druhy. Naštěstí existují nenásilné metody, jak hady odstranit z vašeho pozemku.

hady-plasic

Různé druhy hadů, které mohou navštívit zahradu

Hadi jsou nejčastěji spatřováni v letních měsících. Které druhy hadů se však nejčastěji objevují na našich zahradách?

  1. Slepýš – Nejběžnějším plazem, kterého můžete na zahradě potkat, je pravděpodobně slepýš. Tento plaz není hadem, ale přesto mnoho lidí se ho obává. Slepýš však nepředstavuje žádnou hrozbu, naopak, pomáhá s regulací slimáků a šneků.

  2. Užovka obojková – Na našich zahradách můžeme nejčastěji potkat užovku obojkovou, která může dorůstat délky až 2 metry a svou přítomností někoho vyděsí. I přesto je užovka považována za naprosto neškodnou a na zahradě vám pomůže v boji s myšmi a hraboši. Je obvykle tmavé barvy bez výrazných vzorů.

  3. Užovka hladká – S tímto plazem byste měli být opatrnější. Podle odborníků, pokud vás nějaký had kousne, je to pravděpodobně užovka hladká. Tento druh užovky je relativně agresivní, často se postaví proti lidem, syčí a může kousnout. Užovka hladká však není jedovatá, takže stačí ránu dezinfikovat.

  4. Zmije – Výjimečně se může stát, že na své zahradě narazíte na zmiji. Je velmi plachá a agresivní je pouze tehdy, když se cítí ohrožena. Zmiji poznáte podle jejího typického klikatého vzoru na hřbetě. Snažte se od zmije držet odstup, i když není tak jedovatá, jak se občas uvádí.

hady-plasic_02

Jak se zbavit hadů na zahradě

Vzhledem k tomu, že hadi jsou chránění, je důležité hledat způsoby, jak je nenásilně odstranit z vaší zahrady nebo je přimět k tomu, aby si našli jiné místo k obývání. Níže uvádíme několik tipů:

  • Udržujte trávník nízko sečený – Hadi nejsou zastánci otevřených ploch, a proto se budou cítit zranitelně na krátkém trávníku.

  • Minimalizujte úkryty na zahradě – Hadi se mohou schovat téměř kdekoliv, takže udržujte zahradu co nejvíce uklizenou, abyste omezili místa, kam se mohou hadi ukrýt.

  • Odpuzovače hadů – Jednoduchým a bezpečným způsobem, jak omezit přítomnost hadů na zahradě, je použití odpuzovače hadů.

Jak funguje odpuzovač hadů?

Elektronický odpuzovač hadů generuje zvuky na různých frekvencích spolu s krátkodobými pronikavými vibracemi. Hadi jsou citliví na zvuky a vibrace a zároveň jsou plaší, což znamená, že tato forma ochrany zahrady proti hadům obvykle funguje. Odpuzovač hadů lze také použít preventivně, aby se hadi na vaší zahradě neusídlili, protože se na ní nebudou cítit bezpečně. Odpuzovač hadů nepůsobí pouze na hady, ale jeho náhodné zvuky a vibrace jsou nepříjemné také pro krtky, hraboše a jiné hlodavce, kteří žijí pod zemí. Odpuzovač hadů tedy pomůže vyhnat všechny nezvané hosty z vaší zahrady a zároveň nemá negativní vliv na děti ani domácí zvířata.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY