Jak a čím krmit křepelky ve snášce?

Vlastníte domácí chov křepelek a toužíte poskytnout jim optimální a vyváženou stravu? Rádi Vám v této oblasti pomůžeme. Nevhodně složené krmivo pro křepelky totiž nakonec vede ke snížení snůšky vajec. Když jsou japonské křepelky kvalitně krmeny, mohou být přirovnány k produktivnímu "stroji na vajíčka", protože ročně mohou snést až 320 vajec, což určitě není zanedbatelné množství. Jak však mohou křepelky získat energii pro snášení vajec, pokud nejsou řádně a vyváženě krmeny? Pojďme si tedy vysvětlit, jak křepelky krmit a jak vybrat vhodné krmivo pro křepelky.

cim-krmit-krepelky

Krmivo pro křepelky japonské

Chov křepelek je celkem nenáročný, ať už máte menší zahradu nebo křepelky chováte například v garáži. Avšak je důležité zajistit křepelkám kvalitní krmivo a pravidelný přístup k čerstvé vodě, aby byly křepelky zdravé a mohly produkovat hojné množství kvalitních vajec. Křepelky potřebují stravu, která je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, aby byly schopny udržet svou produktivitu. Jakým způsobem tedy můžeme složit krmivo pro křepelky?

Hlavní složky krmiva pro křepelky zahrnují:

  1. Obiloviny - patří sem pšenice, oves, proso, čirok a pohanka.

  2. Bílkoviny - mohou být dodány ve formě vojtěškové moučky, hrachu, tvarohu nebo vařených vajec.

  3. Zelenina - včetně jetle, špenátu, mrkve a listů pampelišky, zajišťuje potřebné vitamíny.

  4. Zdravé tuky - lze přidat různé druhy semen, jako jsou slunečnicová, lněná nebo řepková.

Nezapomínejte, že křepelky musí mít neustálý přístup k čerstvé pitné vodě.

Můžete si vybrat, zda chcete vytvářet vlastní směs krmiva pro křepelky nebo upřednostníte zakoupené krmivo určené přímo pro křepelky. Hotové krmivo pro křepelky vám poskytne jistotu, že křepelkám bude dodáno všechno potřebné v optimálním poměru. Tato vyvážená krmná směs podporuje snůšku vajec a zajišťuje tvorbu pevných skořápek. Kromě toho je velmi snadné zakoupit pytel krmiva, otevřít ho a jednoduše jej podávat křepelkám. Můžete si být jisti, že zakoupené krmivo pro křepelky neobsahuje žádné nebezpečné látky, je složeno z obilovin, bílkovin a premixu vitamínů a minerálů.

Dávkování krmiva pro křepelky

Denní spotřeba krmiva pro křepelky se pohybuje průměrně kolem 25-30 g na jednu křepelku. Krmivo pro křepelky můžete podávat do krmítek a nechat křepelky jíst tak, jak budou potřebovat. Jedním z aspektů, na který byste měli dávat pozor, je, aby křepelky nezašpinily nebo neroztahaly krmivo. Doporučujeme proto používat krmítka s ochranou mřížkou, která brání rozhrabávání a plýtvání krmivem. Plastové klece pro křepelky s takovými praktickými krmítky se osvědčily mnoha chovatelům. Tyto klece jsou také bezpečné pro chov křepelek a lze je snadno udržovat čisté pomocí výsuvných trusníků.

Kvalitní strava je klíčovým prvkem při chovu křepelek, a proto je důležité dbát na to, aby byla krmiva pro křepelky vyvážená a vhodná pro jejich potřeby. Důkladně vyživené křepelky se Vám za to odmění velkým množstvím kvalitních vajec, což se určitě vyplatí.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY