Čmelíci u slepic? Návod jak s nimi zatočit

Napadení kurníku a slepic parazitem zvaným čmelík kuří představuje noční můru pro každého chovatele. Bohužel je běžné, že tito roztoči napadají drůbež. Přichází k nim z peří volně žijících ptáků a ve vhodném prostředí se velmi rychle množí. Naštěstí však víme, jak se úspěšně a efektivně zbavit čmelíků!

cmelici-u-slepic

Čmelík kuří

Čmelík, někdy nazývaný též muňka, je malý osminohý parazit o velikosti 0,4 až 1,0 mm. Barva čmelíků na slepicích se mění od světle šedé po hnědočervenou podle množství nasáté slepičí krve. Tito paraziti se v noci živí krví drůbeže a ve dne se skrývají a množí v různých škvírách a prasklinách v kurníku. Jedna samice muňky klade denně 3-7 vajíček, která se za dobrých podmínek vyvíjejí do dospělých čmelíků schopných páření během jednoho týdne.

Jak rozpoznat čmelíky u slepic

Škrábání, ztráta peří, neklid a podrážděnost mohou být náznaky toho, že vaše slepice trpí těmito slepičími parazity. Dalším znakem přítomnosti čmelíků u slepic může být snížení nebo zastavení snášky vajec. Samotní čmelíci u slepic jsou těžko viditelní pouhým okem. Avšak po krmení se čmelíci shlukují do kolonií, a pokud pečlivě prohlédnete kurník, můžete objevit rudé "mapy" těchto slepičích parazitů.

cmelik-kuri

Prevence je nejlepší

Ideální je vytvořit podmínky v kurníku, které nebudou čmelíkům příznivé a tak nedojde k jejich přemnožení. Jako prevenci proti čmelíkům u slepic doporučujeme následující kroky:

  • Odstranit z kurníku veškeré předměty, do nichž by se čmelíci mohli snadno ukrýt (plechy, lepenky, díry v obložení, atd.).

    Ujistěte se, že stěny i podlahy kurníku jsou ideálně bez spár a škvírek, neboť čmelíci se rádi skrývají právě tam.

  • Pravidelně čistěte a dezinfikujte kurník.

    Vyměňte dřevěná snášková hnízda za plastová, která lze snadno umýt a dezinfikovat.

  • Křemelina je účinným prostředkem proti čmelíkům. Vysypání křemelinového prášku zejména do všech spár a děr je doporučeno. Křemelinový prášek narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těla čmelíků, takže pokud se nějaký slepičí parazit dostane do kurníku, křemelina mu zabrání v rozmnožování.

 

Co dělat, pokud najdete čmelíky v kurníku nebo na slepicích

Pokud objevíte čmelíky v kurníku nebo v peří slepic, je třeba jednat okamžitě.

  • Pro léčbu slepic proti čmelíkům doporučujeme přírodní repelent proti čmelíkům a dalším roztočům. Tento postřik působí okamžitě a dlouhodobě chrání drůbež před dalším napadením parazity.
  • Jak se zbavit čmelíků v kurníku je klíčovou otázkou, jelikož to může vyžadovat hodně úsilí. Pro efektivní hubení čmelíků doporučujeme vyvést veškerou drůbež ven z kurníku a provést důkladný úklid. Kurník je třeba důkladně vyčistit a poté ho ošetřit účinnými chemikáliemi. Doporučujeme například koncentrát SCHOPF MILBEN XPERT 15g, který během několika minut usmrtí všechny čmelíky. Kurník poté důkladně vyvětrejte.
  • Během 5-8 dní pravděpodobně zjistíte, že se z vajíček, která byla ukryta v různých zákoutích, vylíhnou noví čmelíci. To je běžné, a proto doporučujeme provést celý úklid ještě jednou před tím, než noví čmelíci budou schopni se rozmnožovat.

 

V této fázi budete mít navrch. Nicméně je třeba být neustále ostražitý, protože zavlečení tohoto parazita do kurníku je zejména v letních měsících velmi časté. Dodržujte proto všechna preventivní opatření a čmelíci u Vás již nebudou mít šanci. 

 
DOPORUČENÁ KOMBINACE PŘÍPRAVKŮ PROTI ČMELÍKŮM