Chov křepelek japonských

Jak začít chovat křepelky

Začít s chovem Japonských křepelek může každý. Křepelky jsi lze koupit od chovatele nebo se do líhnutí křepelek v líhni můžete pustit sami. Množství chovaných křepelek se odvíjí od spotřeby vajec v rodině.  Na jednoho člověka se udávají 2 až 3 křepelčí vejce na den. Jedna nosná křepelka snese každý den cca jedno vejce. Pro domácí chov křepelek se využívá klec na křepelky nebo voliéra. 

Krmítka u klecí na křepelky CIMUKA


Domácí chov křepelek na snůšku vajec

Slepice (křepelky) poznáte podle světle hnědého peří s černými skvrnami na krku a na hrudi. Na rozdíl od kohoutka (křepelky), který je charakteristický hnědě rezavým peřím na krku a prsou. Křepelka japonská je sice nejmenším druhem domácí drůbeže, ale co se týká produkce vajec, je nejvýkonnější. Křepelky dělíme na dva druhy, nosnou a masnou. Nosná křepelka se využívá na snůšku vajec. Křepelka masná je šlechtěná, může nabrat až dvojnásobné hmotnosti než křepelka nosná, a je proto využívána především na maso.

Slepice původního nosného typu mají hmotnost 150-180 g. Dospívají asi v 6 týdnech a obvykle začínají snášet vejce v padesátém dni svého života. V prvním roce života by měla křepelka snést 300 vajec.

Slepice křepelky masného typu váží 280-300 g. Pohlavní dospělosti dosahují asi v 8 týdnu a za rok jsou schopné vyprodukovat až 250 vajec. Křepelka japonská žije přibližně 2 až 2,5 roku.


Krmení a napájení křepelek

Pro chov křepelek je důležitá kvalitní výživa a čistá voda. Krmivo pro křepelky si buď můžete koupit ve formě krmné směsi nebo lze křepelky krmit domácí stravou. Je však důležité, aby krmivo pro křepelky bylo bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Nevyvážené krmení křepelek se projeví na snůšce vajec. Hlavní složkou domácího krmení pro křepelky jsou obiloviny (pšenice, oves, proso, čirok, pohanka). Aby měly křepelky dostatečný příjem bílkovin, přidáváme jim do směsi moučku z vojtěšky, rozemletý hrách, tvaroh nebo vejce na tvrdo. Pro lepší kondici obohacujeme krmivo pro křepelky o zeleninu (jetel, salát, špenát, mrkve, listy pampelišky). V zimním období se do krmení pro křepelky dodává více semen (slunečnicové, lněné, řepkové), aby křepelky měly energii.


Křepelčí vejce

Křepelka japonská snáší asi 5x menší vejce než slepice. Skořápky mohou mít různou barvu, od bílé až po hnědou s modrými křídovými skvrnami. Jejich skořápka je velmi tenká a křehká. Vejce průměrně váží asi 10 g, to je přibližně 8% tělesné hmotnosti křepelky. Vejce by se měla uskladňovat v teplotě do 15 °C nejdéle 3 týdny nebo v ledničce až 3 měsíce.

Snáškový zásobník u klecí na křepelky CIMUKA

 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY