Víme jak na čmelíky u slepic!

A opět nám začíná sezóna čmelíků u slepic! Tito malí škůdci si během letního období užívají a mnoho chovatelů se s nimi ve svých kurnících potýká. Čmelíci u slepic jsou obvyklými parazity, které do kurníku nejčastěji přinášejí divocí ptáci, jako jsou holubi a vrabci. Ačkoliv toto spojení může být výhodné pro čmelíky, pro slepice a drůbež to představuje značné riziko. Čmelíci se navíc množí velmi rychle, a proto je třeba s nimi rychle a efektivně zatočit. Ale nebojte se, máme recept na to, jak s nimi bojovat!

cmeliky-u-slepic-vime-jak-na-ne_01

Čmelík kuří - nebezpečný slepičí parazit

Čmelík kuří, známý také jako čmolík nebo slepičí muňka, je drobný roztoč, který se živí ptačí krví. Na rozdíl od tradičních parazitů zůstává čmelík na slepici jen krátkou dobu - pouhých pár minut nebo hodin, než se nasycen odejde do svého úkrytu v různých škvírách kurníku. Zde se páří a snáší 3-7 oplozených vajíček, z nichž se za 2-3 dny líhnou larvy. Tyto larvy nepotřebují okamžitě krev, ale za další 1-2 dny se vyvinou do stádia protonymf. Protonymfa může přežít i několik měsíců bez potravy, čekajíc na svého hostitele. Jakmile se napije krve, rychle se mění na deuteronymfu a stává se dospělým čmelíkem schopným rozmnožování. Celý tento proces může za optimálních podmínek, které čmelíci milují - teplé a vlhké prostředí u slepic, trvat pouhý týden!

cmeliky-u-slepic

Jak tedy porazit čmelíky u slepic?

Po získání všech těchto klíčových informací o čmelících musíme zvolit účinný přístup k jejich hubení. Doporučujeme kombinovat přípravky proti čmelíkům v kurníku s postřikem na slepice proti čmelíkům.

  • Protože čmelíci u slepic tráví většinu času v úkrytech, kde se také množí, potřebujete skutečně efektivní přípravek, například SCHOPF MILBEN XPERT 15g, určený na plochy, kterým důkladně ošetříte celý kurník. Tento silný koncentrát zahubí všechny lezoucí formy čmelíků u slepic.
  • Je však klíčové tento proces opakovat během následujících 5-8 dnů. Přípravek sice zahubí všechny lezoucí formy čmelíků, ale ne jejich vajíčka. Jak jsme popsali dříve, čmelíci se velmi rychle vyvíjejí, a proto je třeba je znovu hubit, než dosáhnou pohlavní dospělosti a začnou se rozmnožovat.
  • Zároveň doporučujeme ošetřit samotné slepice. Sprej na slepice proti čmelíkům SCHOPF REUDANON 1000ml funguje jako odstrašující prostředek proti všem druhům roztočů s dlouhodobým účinkem. Po použití můžete klidně pokračovat v konzumaci slepičích vajec.
  • Pokud hledáte způsob, jak se čmelíků nadobro zbavit, je nezbytné dbát na důkladnou prevenci, aby se tito paraziti nevrátili. Udržujte kurník čistý a odstraňte vše, co by mohlo sloužit jako úkryt pro čmelíky, jako jsou různé lepenky, plechy, dřevěná hnízda, a díry v obložení. Křemelina proti čmelíkům je osvědčenou preventivní metodou - stačí ji rozprostřít po celém kurníku, zejména v různých spojích a škvírách. Křemelina narušuje ochrannou vrstvu těla čmelíků, takže jakmile se dostanou do kurníku, rychle odumírají a nedochází k jejich rozmnožování.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY