Venkovní výběh: Ráj pro Vaše slepice!

Vytvoření ideálního venkovního výběhu pro slepice je klíčovým prvkem pro zajištění zdravého a šťastného života vaší drůbeže. Bezpečné výběh s dostatkem prostoru je základem pro kvalitní péči o slepice a zároveň přináší řadu výhod pro vás jako chovatele. Existuje několik druhů venkovních výběhů pro slepice, a to včetně kovových výběhů, přenosných výběhů a krytých výběhů. Ale který si vybrat? Pojďme se společně blíže podívat na správnou velikost výběhu pro slepice, jeho umístění a na jaká další vylepšení a opatření je dobré myslet při výběru venkovního výběhu pro slepice. 

rowan-blog-slepice

Není výběh jako výběh

Při výběru výběhu je nutné myslet hned na několik faktorů: pro kolik slepic - velikost, materiál, zastřešení, možnost manipulace. To vše by jste si měli před koupí výběhu nejdřív dobře promyslet. Myslete také do budoucna, zdali budete chtít chov rozšiřovat a nebo zůstanete při několika kusech drůbeže. Neuvážená koupě výběhu Vám může nadělat víc starostí než užitku. Pro usnadnění výběru si rozebereme jednotlivé faktory: 

1. Velikost výběhu - vybírejte podle počtu slepic

Jedním z klíčových faktorů je velikost výběhu pro slepice. Optimální velikost výběhu závisí na počtu slepic, které chováte. Každá slepice by měla mít alespoň 1 až 2 metry čtverečních prostoru, aby měla dostatek místa pro pohyb, hledání potravy a protažení křídel. Také počítejte s výškou výběhu, zadali bude výběh jenom přechodným stanovištěm pro občasné spásání trávy, nebo chcete výběh připojit ke kurníku, anebo bude kurník součástí výběhu. V prvních dvou  případech můžete sáhnout po nižším výběhu, s kterým se bude snáz manipulovat. Pokud chcete mít kurník uvnitř výběhu, vybírejte vyšší výběh jako je Váš kurník a případně počítejte s místem nad kurníkem, kdyby jste jej chtěli využít. Pokud chcete zajistit optimální životní prostředí pro kuřata, můžete zvážit výběh určený speciálně pro ně. Tyto menší výběhy jsou navrženy tak, aby poskytovaly bezpečné prostředí pro kuřata, když jsou ještě malá nebo je chceme mít odděleně od ostatních slepic.

2. Materiál může být rozhodující

Nejčastěji se používají výběhy s kovovou konstrukcí, na které je pletivo čistě drátěné a nebo potažené PVC. Kovové výběhy jsou odolné a poskytují dobrou stabilitu, ale mohou být těžší. Při výběru materiálu zahrňte povětrnostní podmínky, kterým bude výběh čelit, to znamená, že při kovových výbězích by měla být povrchová úprava - pozink, nebo u pletiva potažení PVC. Také třeba počítat s útoky predátorů, kteří by neměli mít šanci se do výběhu dostat, proto se nedoporučují pletiva a sítě na výběh čistě z plastu, které lze snadnou prokousat. Dbejte také na velikost ok, aby se do výběhu neprotáhla lasice nebo potkan a také jiní ptáci, kteří můžou být přenašeči chorob. 

blog-slepice

3. Zastřešení může zlepšit podmínky ve výběhu

Při výběru venkovního výběhu pro slepice je také důležité zvážit možnost zřízení krytého výběhu. Pokud jste ještě o zastřešení neuvažovali, tak stojí za zvážení. Krytý výběh je ideální pro ochranu slepic před nepříznivými povětrnostními podmínkami a zároveň zabraňuje úniku drůbeže. Slepice rádi vyzobávají vše zelené co najdou a za pár týdnů můžou mít ve výběhu jenom hlínu. Jestliže nebudete chtít mobilní výběh a nebudete jej pořád posouvat, tak Vám stříška nad výběhem poslouží moc dobře za deštivého počasí, kdy se výběh pro slepice může změnit v blátivé a nehostinné území. Můžete investovat do plechového zastřešení a nebo volit úspornější variantu - stínící plachtu na výběh. Výběhy se stínící plachtou mají tu výhodu, že plachtu jednoduše umístíte dle potřeby a nebo ji zděláte a uskladníte na později. Zastřešením nejenže chráníte slepice před nepříznivými povětrnostními podmínkami, ale také omezujete přístup dravcům, jako jsou káňata, kuny a jiné. 

4. Napevno a nebo přenosný? 

Přenosné výběhy pro slepice jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí měnit umístění výběhu nebo potřebují snadné přesuny na pozemku. Tato volba je jenom čistě na Vás a na Vašich prostorových možnostech. Mobilní výběh pro slepice nebo také přenosný výběh pro slepice je vhodné vybírat lehčí a menší, který snadno uzvednete a nemusíte jej rozebírat, aby jste jej přenesli. Konstrukce výběhu by měla být ale dostatečně pevná, aby se k slepicím nedostala škodná. 
Nepřenosné výběhy pro slepice poskytují pro slepice stálé útočiště a bezpečné prostředí pro pohyb. Na výběr jsou dvě možnosti: kurníky s výběhem a venkovní výběh neboli voliéra, do kterého lze kurník umístit.

  • Kurníky s výběhem tvoří jeden celek, kdy je součástí kurníku i menší výběh většinou umístěný pod a vedle kurníku. Je to úsporné řešení 2v1 pro malé zahrady a menší počet slepic a neposkytují mnoho prostoru ve výběhu.
  • Venkovní výběhy neboli voliéry jsou prostorné a poskytují výběh pro větší hejno slepic a lze do nich umístit různě velký kurník, dle potřeb. 


Nezapomeňte na vybavení kurníku

Klecový výběh pro slepice by měl být vždy vybaven dostatkem snáškových hnízd, abyste zajistili pohodlí slepic při kladení vajec, pokud nemáte ve výběhu kurník. Snášková hnízda umístěte do zastřešené části výběhu, aby byly slepice chráněny při snášce. Samozřejmostí jsou ve výběhu krmítka a napáječky, kterých by měl být dostatek pro všechny slepice. 

Celkově je důležité vybrat nejen vhodný výběh pro slepice, ale také pečlivě navrhnout jeho umístění a zajistit, aby byl pro slepice bezpečný a příjemný. Venkovní výběh pro slepice je investicí do zdraví a pohody vaší drůbeže, což se projeví ve kvalitě vajec a celkovém blahobytu vašich slepic.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY