Škubání hus - jak na to?

Nastala sezóna škubání hus a Vy přemýšlíte, jak co nejlépe oškubat husu, zejména pokud provozujete větší chov hus. Ruční škubání může být náročné, ale existují metody, jak tuto každoroční práci usnadnit. Pojďme se společně na tyto metody podívat.

Skubacka na drubez

Kdy je nejlepší čas na porážku husy?

Nejlepší jateční váha husy je kolem 4 kg. V této váze je ideální poměr libového masa a tuku. Až tuto hmotnost dosáhne, je čas na její porážku, ať už je to v létě nebo na přelomu léta a podzimu. 


Jak začít se škubáním husy?

  1. Usmrcení husy: Nejprve omračte husu, přeřežte krk a vsuňte její hlavu do odkrvovacího trychtýře, aby zůstala na místě. Nechte ji v trychtýři, dokud zcela nevykrvácí.

  2. Spaření husy: Ponořte husu do vody o teplotě 70-72°C na 120-130 sekund. Pohybujte s husou ve vodě, aby se horká voda dostala mezi peří.

  3. Škubání drůbeže:

    • Ruční škubání: Klasické, ale náročné. Zde můžete využít škubací nůžky nebo jiné nástroje na usnadnění procesu.
    • Škubačka na vrtačku: Využijte škubačky na vrtačku a zlehka opírejte husu o rotující škubací prsty. Tento způsob škubání může být rychlejší a efektivnější.
    • Bubnová škubačka: Nejpohodlnější volba, oškube husu za minutu. Tato moderní technologie nabízí efektivní a šetrné škubání. Buben je vybavený speciálně rozvrženými škubacími prsty, které zajistí dokonalé vytrhání každého peří od křídla až po ocas bez poškození kůže. Tato škubačka drůbeže dokáže oškubat husu během jedné minuty. Zvláště pokud máte větší chov hus, tak se investice do této škubačky peří jistě vyplatí. Během škubání drůbeže doporučujeme oplachovat vnitřek bubnu studenou vodou pro odstranění peří a dalších nečistot z bubnu – zvyšuje se tím účinnost škubání peří. 


Dočištění drůbeže:

Jakmile budete mít husu oškubanou, je zapotřebí ji ještě dočistit. Odstraňte zbytky podrostů na kůži pinzetou nebo pomocí škubacího vosku. Ponořte husu do rozehřátého vosku, schlaďte v studené vodě, sloupejte vosk s peřím, a máte hotovo.

S těmito tipy doufáme, že letošní sezóna škubání hus bude pro Vás s těmito vychytávkami mnohem příjemnější. A nezapomeňte, že proces můžete udělat i s rodinou nebo přáteli, což může být společenská a tradiční událost.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY