Jak vybrat přepravní box pro psa do letadla?

Přepravky pro psy, které by jste chtěli použít pro cestování letadlem, musí splňovat několik kritérií, aby zajistily bezpečnost a pohodlí psa během letu. Tyto požadavky se mohou lišit v závislosti na letecké společnosti a země, takže je vždy nezbytné prověřit konkrétní pravidla dané společnosti.

blog-prepravni-box-pro-psy

Jaké certifikáty by měl přepravní box pro psa mít?

Certifikace přepravky pro psa může být důležitá, aby se zajistila její kvalita a bezpečnost. Některé letecké společnosti mohou požadovat certifikaci určující, že přepravní box pro psa splňuje specifické normy a požadavky. Nejčastěji se jedná o certifikace od Mezinárodního leteckého dopravce pro zvířata (IATA - International Air Transport Association). IATA přijímá standardy pro přepravní boxy pro zvířata, které jsou uznané leteckými společnostmi a používané po celém světě. Tyto standardy se týkají rozměrů, materiálu, ventilace, zamykacího mechanismu, bezpečnosti a dalších faktorů. Normy pro přepravní boxy pro psy a zvířat IATA se mohou čas od času měnit a vyvíjet, proto je důležité prověřit aktuální verzi na oficiálních webových stránkách Mezinárodní letecké dopravce pro zvířata (IATA).

Normy pro leteckou dopravu

Zde jsou některé z obecných norem a doporučení, které byly v průběhu let součástí těchto standardů:

  1. Rozměry: Přepravní box pro psa by měl být dostatečně prostorný, aby umožnil zvířeti postavit se, otočit se a lehnout si pohodlně. Normy IATA obvykle udávají minimální požadavky na délku, šířku a výšku přepravky pro psa v závislosti na velikosti zvířete.
  2. Materiál: Přepravka pro psa by měla být vyrobena z pevného a odolného materiálu, který snese nárazy a zachová integritu během manipulace během letu.
  3. Ventilace: Přepravka pro psa by měla mít dostatečnou ventilaci zajištěnou ventilačními otvory nebo mřížkami, které umožní průtok čerstvého vzduchu.
  4. Zamykací mechanismus: Přepravní box pro psa by měl mít bezpečnostní zamykací mechanismus, který zabraňuje zvířeti v úniku.
  5. Vodotěsnost: Přepravka pro psa by měla být odolná proti unikání tekutin, protože zvíře by mohlo během letu vykonávat potřebu.
  6. Doprovodné informace: Přepravní box pro psa by měl obsahovat identifikační údaje majitele zvířete a základní informace o zvířeti, jako je jméno, plemeno, věk a zdravotní stav.
  7. Pohodlí: Přepravka pro psa by měla být vybavena pohodlným povrchem nebo podložkou, která zvířeti poskytne komfort.
  8. Značení: Přepravka pro psa by měla být označena zřetelně nálepkou "Live Animal" a šipkami ukazujícími správnou orientaci přepravky.
  9. Napájení a misky: Přepravní box pro psa by měl obsahovat misky na vodu a jídlo, které jsou snadno dostupné pro zvíře.
  10. Přepravky pro specifické druhy: Existují specifické normy a doporučení pro přepravky různých druhů zvířat, včetně psů, koček, ptáků, exotických zvířat atd. 


Je důležité brát v úvahu aktuální normy IATA a konkrétní požadavky letecké společnosti, s níž plánujete cestovat. Normy IATA se mohou lišit v závislosti na letecké společnosti a typu letu, a proto je nutné vše pečlivě zkontrolovat před cestou se zvířetem. 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY