Jak se zbavit kuny na půdě

Objevil se Vám na půdě trus, zápach, hluk a rozkousaná isolace? Nejspíše za to může kuna. Poradíme vám, jaký druh kuny na půdě žije, za jakým účelem tam kuna jde, jak poznáme, že se nám zahnízdila kuna na půdě, jak ji zamezit na půdu přístup a jak se zbavit kuny na půdě.

Kuna skalní

Pokud se vám objeví kuna na půdě, bude to s nejvyšší pravděpodobností kuna skalní. Je to štíhlá, hnědě zbarvená lasicovitá šelma, která dorůstá délky 30-50 cm. Bezpečně ji poznáme podle bílé náprsenky, která ji sahá až na přední končetiny. Živý se drobnou zvěří, kterou dokáže ulovit, vejci a ovocem.

kunakuna2

Za jakým účelem jde kuna půdu

Kuna skalní na půdu zavítá ze dvou důvodů. Buď hledá teplé přístřeší, kde by se mohla zahnízdit nebo potravu.

Jak poznáme, že se nám zahnízdila kuna na půdě

Zápach – kuny si značkují své teritorium výkaly a výměšky pachových žláz.
Hluk – kuna je hlučná noční šelma, ráda si hraje a vyhledává různé úkryty.
Poškození – kuna má v oblibě rozkousávání izolací střech.

kuna3b

Jak zamezit kuně přístup na půdu

Uzavření přístupových cest – důkladně prozkoumejte, kudy by se kuna na půdu mohla dostat, a i ty nejmenší spáry vyspravte odolným materiálem.

Odpuzení – můžete použít různé „babské rady“, které kunu z půdy odpudí, jako psí chlupy, trus kočkovité šelmy či silný parfém, avšak tyto prostředky většinou fungují jen velmi krátce a kuna se po pár dnech či týdnech může vrátit a budete opět řešit, jak se zbavit kuny na půdě.

Jak se zbavit kuny na půdě

Přemýšlíte, jak se zbavit kuny na půdě, můžeme Vám doporučit její odchyt pomocí sklopce, aby se kuna nevrátila na půdu. K tomuto účelu nejlépe poslouží dvoustranný sklopec. S tímto typem je její odchyt nejjednodušší, jelikož kuna vidí skrz a nebojí se do sklopce vlézt.


Nastražení sklopce

Sklopec na kuny před nastražením dobře omyjte, aby z něj nebyl cítit lidský zápach a umístěte v rukavicích tam, kde kuna nejvíce škodí (rozkousává izolace, dělá hluk nebo kde se vyskytuje její trus.) Pokud se Vám nepodařilo kunu odchytit během několik dní, tak sklopec přemístěte na jiné místo, kde se kuna vyskytuje. Kolem sklopce rozmístěte nástrahu např. granule, aby si na něj kuna zvykla a následně vlezla do sklopce pro návnadu.

Kuna je velice opatrná a proto musíme použít při dávání návnady do skopce rukavice, aby nešel cítit lidský zápach a kuna se nebála vlézt do sklopce. Jako návnadu lze použít čerstvé vejce, ryby, uzeniny a nebo Vám můžeme doporučit vnadidla viz níže:


Odchycená kuna

Po nastražení sklopce Vám doporučujeme kontrolovat past ráno a večer, dle Vašeho volného času. Jakmile se kuna chytí, zakryjte sklopec dekou, aby se kuna nestresovala. Při manipulací s klecí Vám doporučujeme mít rukavice a dlouhé kalhoty, aby jste byli chráněni před kunou.