Jak fungují automatická dvířka do kurníku

Zvažujete automatické otevírání a zavírání kurníku, abyste si ulehčili svou každodenní rutinu? Automatická dvířka do kurníku jsou jistě velice praktickou pomůckou každého chovatele. Díky automatickému otevírání a zavírání kurníku už nebudete muset vstávat se slepicemi a klidně si můžete dovolit odjet na dovolenou či prodloužený víkend. Jak taková dvířka fungují a jsou opravdu spolehlivá?

Jak funguji automaticka dvirka do kurniku


Na jakém principu automatická dvířka do kurníku fungují?

Automatické otevírání kurníku je řízeno malou elektronickou jednotkou, která vždy v ten správný čas kurník pro slepice otevře a zase uzavře. Automatické zavírání a otevírání kurníků zpravidla funguje na jednom z uvedených principů, případně na jejich kombinaci:

ČASOVÝ SPÍNAČ – jednotka pro automatické zavírání a otevírání kurníku má zabudovaný programovatelný časovač, na kterém si nastavíte přesný čas otevření a uzavření kurníku.

SVĚTELNÝ SENZOR – druhou možností je nastavit si intenzitu soumrakového spínače. Světelný senzor snímá hladinu osvětlení a se svítáním se automatická dvířka na kurníku otevřenou a při soumraku zase uzavřou.



Jsou automatická dvířka do kurníku spolehlivá?

Pokud automatická dvířka správně nastavíte, můžete se na ně zpravidla 100% spolehnout. Elektronická jednotka na otevření a zavření kurníku na rozdíl od nás nikdy nezapomene. Na co si dát při montáži a nastavení pozor?

Zkontrolujte, zda se slepice vrací včas do kurníku – slepice velice dobře reagují na světlo a jakmile se začne stmívat, instinktivně se vrátí do kurníků. Soumrak většinou trvá 10 – 15 minut, a tak mají slepice dostatek času na to, aby se stihli do kurníku schovat. Pokud máte malé kuřice, je dobré si pár dní zkontrolovat, že se opravdu všechny vrátili do kurníku včas.

Kurník se zavírá příliš brzy / pozdě – pokud máte tento problém, pravděpodobně je senzor kurníku na místě s nevhodnými světelnými podmínkami. Řešením je zvýšit/snížit intenzitu soumrakového snímače, případně funkci světelného senzoru nakombinovat s časovým spínačem. Případně si můžete dokoupit (pokud to model umožňuje) externí světelný senzor, který položíte na vhodnější místo.

Nabité baterie – u modelů automatického otevírání a zavírání kurníku napájených na baterie,  je třeba čas od času sledovat indikátor baterie a případně baterie včas vyměnit.

 


Jaké jsou možnosti při výběru automatického otevírání a zavírání kurníků?

Automatická dvířka do kurníku můžete vybírat podle toho, zda chcete kompletní systém včetně bezpečnostních dvířek, nebo Vám postačí pouze jednotka pro automatické zavírání a otevírání kurníku.

Jednotka pro automatické zavírání kurníku – pokud si zakoupíte pouze elektronickou jednotku, bude zapotřebí ji připevnit nad dvířka kurníku a poté ji připojit pomocí lanka ke dvířkům vašeho kurníku. Pokud zvolíte tuto možnost, vždy si nejprve ověřte, s jak těžkými dvířky dokáže motor vybrané jednotky pracovat.

Kompletní automatická dvířka do kurníku – pokud se rozhodnete zakoupit jednotku i s bezpečnostními dvířky, budete mít navíc jistotu, že je žádný predátor nenazvedne a nedostane se v noci do kurníku. Tato celá automatická dvířka namontujete do otvoru v kurníku.

Jakmile automatická dvířka připevníte na kurník pro slepice a nastavíte požadované funkce, máte hotovo. Tak hurá do toho!

  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY