Infralampa a infrazářič: nejlepší zdroj tepla pro váš chov

Potřebujete zabezpečit svůj odchov drůbeže, selat, telat nebo jiných mláďat? Chcete podpořit produkci vajec vašich slepic i přes zimní měsíce? Slyšeli jste o infralampách a infrazářičích, ale netušíte jak fungují, k čemu všemu infralampy slouží, co Vám jejich pořízení přinese a proč je o ně takový zájem? Máme pro Vás dobrou zprávu, připravili jsme krátký článek, ve kterém se infralampám a infrazářičům společně podíváme na kloub. Technologie infračerveného záření je používána již od nepaměti a infračervené osvětlení se využívá v čím dál více odvětvích. Velký boom přineslo také do chovatelství v podobě infralamp a infrazářičů, kde našlo své uplatnění a sklízí velké úspěchy. Pojďme se podívat na to proč tomu tak je.

kure-blog-2

Co jsou to jsou infralampy a infrazářiče?

Infralampa, infračervená žárovka a infrazářič jsou moderní zařízení, které poskytují teplo a světlo pomocí infračerveného záření. Jedná se o inovativní způsob, který je pohodlný, zdravý, úsporný, ekologický a patří mezi ty  nejefektivnější.

Pro která zvířata jsou vhodná?

Infralampy a infrazářiče jsou vhodné pro všechnu drůbež, selata, hříbata a telata. Infrazářiče se dále využívají také v zootechnických farmách.

 

Jak infralampy a infrazářiče fungují?

Infračervené záření je elektromagnetické záření se střední vlnovou délkou mezi viditelným světlem a rádiovými vlnami. Infralampa, infražárovka a infrazářič fungují na principu kam „vidí", a tedy prohřívají zvířata a povrchy v jejich blízkosti. Díky tomu je i v chladném vzduchu zvířatům příjemně teplo. Infračervené záření přenáší teplo ve formě neviditelné topné vlny. Topná tyč anebo výhřevná žárovka se v zařízení zahřívá na vysokou  teplotu, díky čemuž vyzařuje infračervené světlo. Infračervené záření je nosičem energie a okamžitě  vytvoří rychlé teplo, které prohřeje nejen mláďata, ale i stěny, podlahy a příslušenství, které má v dosahu.

INFRA LAMPA KURATA

Využití u zvířat

Odchov kuřat a dalších zvířat – Infra lampy a infražárovky se často používají jako umělá kvočna,  kdy skvěle zabezpečí odchov a osvětlení kuřat. Vyhřevná žárovka neboli infračervená lampa je jeden z nejlepších způsobů ohřevu.  Díky své vlnové délce dodává potřebnou dávku světla i tepla pro zdravý vývoj zvířat. Infrazářič je zařízení, pod nimiž se ohřívají nejen kuřata, ale také selata, hříbata, telata a ostatní zvířata.

✓ Podpora produkce vajec  - Jak jsme již zmiňovali, zima je pro chovatele a zejména pro slepice nejvíce drsným ročním obdobím, kdy kvůli kratším dnům a méně světlu dochází k rapidnímu poklesu produkce vajec. Slepice, která má snášet alespoň jedno vejce denně potřebuje 12 hodin světla. Chceme-li tuto představu naplnit, je zajištění umělého osvětlení v kurníku nezbytnou součástí.

✓ Vysoušení zvířat -  Dospělým koním zabezpečuje infračervené záření teplo po jejich mytí a urychluje vysoušení. Stejně tak lze využít infra lampy i u našich pejsků. Posloužit Vám může ale i jako venkovní infrazářič.

Výběr, použití a benefity infralampy/infrazářiče

Infrazářič nejčastěji vybíráme podle velikosti chovu, představě o výhřevné ploše a způsobu umístění. Vybírat můžeme ze široké škály, ať už nám bude více vyhovovat nástěnný infrazářič, stropní infrazářič anebo přenosný infrazářič. Po instalaci je zařízení připraveno k okamžitému chodu, kdy je schopno zajistit nepřetržitý provoz. Hlavním benefitem je vysoká úspornost elektrické energie, maximální množství vstřebání tepla tělem a celkové zlepšení pohody a pohodlí zvířat. Infračervené záření proniká hlouběji do těla zvířat a tím urychluje proces růstu, zlepšuje krevní oběh, podporuje imunitu a tím prokazatelně zlepšuje zdravotní stav zvířat. 

Pokud stále váháte nad pořízením infra lampy nebo infrazářiče a přemýšlíte, zda jsou pro Vás tato zařízení vhodná, máme pro Vás pár slov na závěr. Infra lampa, infračervená žárovka i infrazářič jsou výborným zdrojem tepla a světla pro všechny chovatele, kterým záleží na zkvalitnění podmínek životní úrovně svých zvířat a celkového zlepšení jejich fyzické i duševní kondice.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY