Drtič na ovoce: Jak vybrat nejlepší?

Vlastníte ovocný sad či malou vinici a chtěli byste ulehčit práci a hlavně ušetřit čas při zpracování ovoce? Bez ohledu na to, zda se jedná o hrozny, jablka či jiné plody, klíčovým prvkem je před lisováním nebo moštováním drcení ovoce. V tomto ohledu přichází vychytaný pomocník – drtič ovoce. Jak tedy tato zařízení fungují a co je třeba zvážit při jejich výběru?

Jak vybrat drtic ovoce

Jak drtič na ovoce funguje?

Drtič na ovoce představuje jednoduché a přitom šikovné zařízení, které vám ulehčí ruční drcení ovoce. Přestanete ztrácet čas manuálním drcením, protože tato zařízení umožňují rychle a efektivně zpracovat plody. Princip je jednoduchý – ovoce se násype do násypky, která se zužuje směrem dolů a otáčející se válce na dně této nádoby ovoce drtí a vytvářejí ideální základ pro následné lisování nebo moštování.

Jak vybrat ten pravý drtič na ovoce?

  1. Materiál: Materiál drtiče je klíčovým faktorem. Existují varianty ze dřeva, plechu, plastu a nerezu. Dřevo je méně odolné a hůř se čistí. Za to šrotovníky z plastu, plechu a nerezu se lépe čistí. Nerezové šrotovníky jsou svou kvalitou zpracování nejodolnější ze všech zmíněných šrotovníků a také mají dlouhou životnost. Nerez také předchází usazování nečistot a množení bakterií oproti dřevu. 

  2. Typ drtiče:

    • Ruční drtič na ovoce: Ideální pro majitele pár ovocných stromů nebo menší domácí vinice. Zastane spoustu práce, ušetří čas a není nutná vysoká investice. Jelikož ale ovoce budete drtit ručně páčkou, je tento drtič ovoce vhodný pro zpracování menšího počtu ovoce.
    • Elektronický drtič ovoce: Vhodný pro ty, kteří plánují zpracovávat velké objemy ovoce. Počáteční investice je vyšší, ale zařízení provede veškerou práci. Tento drtič ovoce se sice pohybuje v celkem vysoké cenové relaci, ale vyplatí se všem, kteří potřebují zpracovat opravdu velké objemy ovoce.

  3. Typ ovoce: Chcete drtit hrozny, jablka, hrušky nebo jiné ovoce? Pokud se chystáte na lisování hroznů, budete potřebovat drtič na hrozny, který je vybaven válci vhodnými právě pro mačkání hroznů. Pro drcení tvrdšího ovoce jako jsou jablka, hrušky apod. je vhodné použít válce s hroty. Můžeme doporučit drtič na ovoce 2v1, u kterého si můžete měnit válce k drcení hroznů a válce s hroty pro drcení jablek. Je ideální volbou pro všestranné pěstitele. 

Pomocí drtiče na ovoce tedy můžete s radostí vstoupit do letošní sezóny sklízení a připravit si domácí mošt či mač na pálenku s minimálním úsilím. Přejeme vám dobrou sklizeň!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY