Jak se zbavit kuny pomocí odchytové pasti

Přemýšlíte, jak se zbavit kuny? Trápí Vás kuna na půdě, máte kunu v autě nebo je snad kuna v kurníku? Poradíme Vám, jak kunu bezpečně poznat, jakou past na kuny použít, jakou nástrahu na kunu zvolit, kam past na kunu umístit, jak často past na kuny kontrolovat, jak z odchycenou kunou zacházet a také jak se kuně bránit do budoucna.

Jak poznáme kunu

Kuna je středně velká lasicovitá šelma, přibližně velká jako kočka domácí. Na území České republiky se můžeme setkat s dvěma druhy, kunou skalní a kunou lesní. Nás nejvíce trápí kuna skalní, někdy také nazývána jako kuna domácí, která se nejčastěji vyskytuje ve skalnatě členité krajině, avšak ráda také obývá řídce navštěvované stavby (půdy, chaty) a zaparkované automobily, kde zanechává trus, rozkousává izolace a kabely. Živí se především hlodavci, drobnými savci, ptáky, ovocem a vejci. Proto je také obávaným návštěvníkem kurníků, kde hledá právě vejce a nebojí se přitom zakousnout i Vaši drůbež.

kuna_nezvany_host


Jakou past použít k odchytu kuny

Kuny jsou chytré a může být obtížné je odchytit, ale jejich přirozená zvědavost a chuť po návnadě by je však měla vždy nakonec přivést do nastražené pasti. Jako nejvhodnější past na kuny, který Vám doporučujeme, se nám osvědčili sklopce níže. Jedná se o průchozí sklapovací past na kuny (kuna se cítí bezpečněji, když vidí průchod na druhé straně), které jsou vyrobeny z kvalitního nerezového drátu s ochranou proti korozi. Past na kunu funguje na principu nášlapné pasti, do které je kuna lapena bez zranění. Sklopec na kunu je možné snadno přenášet za pomocí přepravních madel, které chrání Vaše bezpečí proti odchycené agresivní kuně. Ke každé pasti na kuny od nás navíc obdržíte jako dárek zdarma - začátečnickou odchytovou sadu.


Jakou návnadu použít na přilákání kuny

Kunu jako každého masožravce můžete do pasti přilákat na vůni čerstvého masa - kuřecí, rybí nebo vnitřností - játra, ledvinky či na uzeniny - klobásek, špek. Důležité je, aby maso nebylo očištěno a osušeno, a tím neztratilo svoji atraktivní vůni pro kuny. Nebo můžete jako návnadu využít aromatická vnadidla z naší nabídky níže. Velmi důležité je nástrahu umísťovat vždy v rukavicích, aby se na ni nepřenášel lidský pach.


Jak vybrat vhodné místo k umístění pasti

Nejvhodnější místo na umístění sklopce na kuny je přímo do cesty, kudy víte, že chodí. Pozor, kuny jsou však velmi obezřetné a podezřívavé na nové objekty, a proto je důležité past také řádně zamaskovat, aby působila v prostředí přirozeně. S pastí na kunu je třeba zacházet při nastražení v rukavicích kvůli přenosu lidského pachu. Doporučujeme navíc v blízkosti sklopce rozmístit kusy návnady, aby kunu přilákaly a ona postupně k pasti získala důvěru.

kocka_lasicka_kuna

Jak často kontrolovat sklopec na kuny

Doporučujeme kontrolovat past 3x za den (ráno, odpoledne a večer), abychom zkontrolovali návnadu anebo jestli se zvíře již neodchytlo.

Jak zacházet s odchycenou kunou

Po odchytu kuny doporučujeme sklopec přikrýt dekou, aby se zvíře uklidnilo. Doporučujeme také využívat rukavice a kalhoty kvůli větší ochraně při manipulací s klecí.

blog_jak_zachazet_s_odchycenou_kunou


Jak se bránit do budoucna

Pokud chcete zamezit výskytu kun u vašeho hospodářství, můžeme vám doporučit několik rad:

  • Místa, která mohou kuně sloužit jako přístřeší nebo přísun potravy buď dobře utěsněte nebo úplně odstraňte.
  • K odpuzení kun můžete zkusit použít pachový ohradník nebo zvukový odpuzovač.
  • Do oblastí, které chcete chránit před napadením, přidejte světlo. Kuny jsou tajemní tvorové, kteří loví v noci, takže jasná světla jim nejsou příjemná.